טאיצ'י צ'ואן - אומנות לחימה סינית
אומנות לחימה סינית עתיקה אשר שייכת לשיטות הלחימה הרכות פנימיות. פירוש המילה טאיצ'י הוא הדיאגרמה של היין והיאנג, המילה צ'ואן פירושה אגרוף. כלומר, שיטת לחימה שמתנהלת לפי היין והיאנג, התנועה היא הרמונית בין נסיגה לתקיפה, נטרול כח היריב (יאנג)על ידי יצירת חלל ריק (יין) וכמו כן זרימת הכח הפנימי (הצ'י) בצורה הרמונית ו"עגולה" בגוף, ללא תנועה חסומה או "בלתי זורמת". כיום, רוב רובם של מתאמני הטאיצ'י מתרגלים טאיצ'י כפעילות בריאותית (גם אם חלקם לא מודה בזאת..) וכן כמידיטציה בתנועה.
טאיצ'י צ'ואן
לאימון בטאיצ'י מעלות רבות, אם ברפואה הסינית אנו מדברים על שאיפה לחיים מאוזנים והרמוניים, הרי שפעילות בתנועה הרמונית (כאמור מבוססת על היין והיאנג) ומדיטטיבית, יכולה להועיל מאוד למצב הבריאותי, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי. התנועה העגולה מזרימה את הצ'י בין האיברים השונים, הגפיים, ויתר חלקי הגוף, מפזרת חסימות ונותנת תחושת חום עד לקצוות הגפים (גם בחורף).
תנועה גם גורמת לעיסוי של האיברים הפנימיים – פעולה מאוד חשובה ברפואה הסינית. התנועה נעשית (בדרך כלל) באיטיות, ברכים כפופות, גוף זקוף אבל רך – מה שמפתח מודעות למנחי הגוף, תנועה נכונה וטבעית לגוף, נשימה חופשית, מודעות למרכזי הכובד בגוף שמפתחת יציבה מצוינת. לכל תנועה יש פירוש שבא מעולם הלחימה. במשך הזמן לומדים את הפירוש של התנועות ומתרכזים בו בזמן ביצוע התנועה. הריכוז בפירוש יחד עם התנועה משמעותו מדיטציה בתנועה.
ך מתנתקים המתרגלים מהדברים המטרידים היומיומיים (מחוללי המתח) ומצליחים להרגע ממתחי החיים (ראה/י העמוד על הרפואה הסינית) – דבר חשוב ביותר בחיים האינטנסיביים שלנו. דמיינו את היום מתחיל או מסתיים בפעילות איטית ומפעילה כזו, אשר לרוב נעשית בחוץ – בפארק, בגינה, בחוף הים או כל מקום אחר בטבע...
בשנת 2002 עברתי קורס מדריכי אומנויות לחימה סיניות (ראה/י העמוד על תעודות ותודות) בהתאחדות הישראלית לאושו (קונג-פו). מאז, לשמחתי הרבה ולמזלי הרב, אני מלמד טאיצ'י וצ'יקונג, ומעביר את המסר המדהים שבשיטות נפלאות אלה. אני מדגיש בשיעורים את התנועה הנכונה והרכה, את הקשר לאיברים על פי הרפואה הסינית, את התובנות שניתן ליישמן בחיים (למשל, איך להגיב ברכות למצבים נוקשים, איך לא להתקשות כשמופיע מולנו כח נוקשה, ועוד).
צ'יגונג
תרגילים פונקציונאליים (מכווני מטרה) להבאת התפקוד הגופני-פיזי-אנרגטי, מנטאלי-נפשי ובריאותי אל הרמה הגבוהה ביותר.
במינוח הסיני התרגילים עובדים על אחד או יותר משלושת המושגים: Yi – כוונה/רצון/התכווננות, Chi/Qi – כח, "זרימה אנרגטית", Li – כח שריר.
למשל, בכדי להגיע למצב בריאותי גבוה וחסין מפני מחלות, ולשמור על מצב זה, ישנם תרגילי צ'יקונג מיוחדים לחיזוק מערכת החיסון, הגנת הגוף מפני מחלות חיצוניות – "פולשים זרים ורשעים..", ולהרגעה (ידוע ומוכח שמתח מצטבר פוגע בחיסון הגוף למחלות).
למעשה, ניתן למצוא ו/או להמציא תרגילי צ'יקונג לכל מטרה.
תרגילי צ'יקונג מתבצעים בהרבה מאוד אופנים: בתנועה, בעמידה סטאטית, בישיבה, בהשמעת קולות, עם נשימות מסוימות, עם הדמיה ועוד.
ישנן המון סדרות תרגילי צ'יקונג אשר מחקות תופעות בטבע, בעלי חיים מסוימים, פעולות מסוימות. ההדמיה חשובה מאוד, משום שכאשר משתמשים בהדמיה, מהר מאוד חשים בשינוי במצב הפיזי – מנטאלי. למשל, ניתן לחמם או לקרר אזורים מסוימים בגוף.
בניגוד לתרגול טאיצ'י צ'ואן, שם התנועה תמיד "עגולה", מפרקים כפופים, תנועה זורמת בין יין ליאנג ומבוססת על אומנות לחימה, הצ'יקונג לא כפוף לכללים אלה. הצ'יקונג יכל להיות סטאטי (בעמידה/ישיבה כמעט ללא תנועה), ישנם תרגילי צ'יקונג בהם הגוף נמתח עד גבול יכולת התנועה, וכאמור, הצ'יקונג ברובו אינו מבוסס על אומנות לחימה (למרות שישנם תרגילי צ'יקונג לשיפור ולפיתוח היכולת הלחימתית).
מחוויה אישית שלי, תרגול קבוע בצ'יקונג משפר מאוד את המודעות לתחושות שונות, את המצב הבריאותי, החיסוני, שיפור ניכר בנשימה, רגיעה, חיזוק כללי, יציבה, מחנך איך לקום בבוקר אל יום עמוס, איך לתפקד לאורך היום העמוס וכיצד לסיים את היום הזה בצורה רגועה ומיטיבה.
ניתן לתרגל צ'יקונג בכל הגילאים, התרגילים ברובם פשוטים וידידותיים, מומלץ לכל אחת ואחד להוסיף לסדר היום מספר תרגילים בבוקר ובערב ולעשות אותם בפרק זמן קצר (או ארוך..) – ההנאה מובטחת וגם התוצאות.